Erjesztés, ha nincs hőmérséklet szabályzód és hűtőd:
17-20 fok 6-7 nap (ha picit magasabb vagy alacsonyabb nem akkora probléma. NovaLager 10-24 fok között tökéletesen erjeszt!)
Majd vigyük át egy melegebb helyiségbe, ahol 20-22 fok között van 1-2 napig.
Ha esetleg nem tudod megoldani a hűvösebb erjesztést az elején, akkor meg lehet próbálni simán szobahőmérsékleten 20-24 fokon végig. Ebben az esetben, élesztősebb-észteres ízek fognak megjelenni.
Erjesztés, ha van hőmérséklet szabályzód és hűtőd:
17°C 5 nap
22°C 2 nap
Ezután opcionális Cold Crash 1-5 °C, amit bír a hűtő 1-2 napig.
Minden esetben célszerű fokolni, cold crasht+palackozást csak leerjedt sör esetén csináljuk!
Palackozás után:
1-3 hét szobahőmérsékleten szénsav képződés ( ennek az idejét nagyban befolyásolja, hogy volt-e cold crash, ha igen több idő kell a kívánt szénsavasság eléréséhez)
Kóstolgassuk sörünket, ha kellően szénsavas akkor minél hamarabb rakjuk őket valami hűvös helyre. Ha nincs a hűtőben hely, akkor pince, kamra, garázs stb... itt körülbelül 2-4 hétig lágerezzük!A NovaLager éelsztőnek köszönhetően a sörünk sokkal gyorsabban el fogja érni a tökéletes állapotát, mitha más láger élesztőt használnánk! Közben folyamatosan kóstolgassuk a sörünket, hogy láthassuk a folyamatos fejlődését.
ABV~ 5%
OG~ 1.047
FG: Lallemand NovaLager~ 1.008
IBU~16
EBC~7
EZEK AZ ÉRTÉK KÜLÖNBÖZŐ KIHOZATALOK ESETÉN VÁLTOZNAK! MINDEN ESETBE FOKOLJUNK ÉS JEGYEZZÜK FEL AZ ADATOKAT! CSAK LEERJEDT SÖRT PALACKOZZUNK! HA A OG - FG ÉRTÉKEK NEM PONTOSAN UGYANEZEK, NINCS SEMMI PROBLÉMA!