Erjesztés, ha nincs hőmérséklet szabályzód és hűtőd:
16-18 fok 8-12 nap (ha picit magasabb nem akkora probléma)
Majd vigyük át egy melegebb helyiségbe, ahol 20-22 fok között van 1-2 napig.
Ha esetleg nem tudod megoldani a hűvösebb erjesztést az elején, akkor meg lehet próbálni simán szobahőmérsékleten 20-22 fokon végig. Ebben az esetben, élesztősebb-gyömölcsösebb-észteres ízek fognak megjelenni.
Erjesztés, ha van hőmérséklet szabályzód és hűtőd:
17°C 6 nap
21°C 2 nap
Ezután opcionális Cold Crash 1-5 °C, amit bír a hűtő 1-2 napig.
Minden esetben célszerű fokolni, cold crasht+palackozást csak leerjedt sör esetén csináljuk!
Palackozás után:
1-3 hét szobahőmérsékleten szénsav képződés ( ennek az idejét nagyban befolyásolja, hogy volt-e cold crash, ha igen több idő kell a kívánt szénsavasság eléréséhez)
Kóstolgassuk sörünket, ha kellően szénsavas akkor minél hamarabb rakjuk őket valami hűvös helyre. Ha nincs a hűtőben hely, akkor pince, kamra, garázs stb... itt körülbelül 3-6 hétig lágerezzük! Közben folyamatosan kóstolgassuk a sörünket, hogy láthassuk a folyamatos fejlődését.
ABV~ 4,8%
OG~ 1.046
FG: Safale K-97~ 1.009
IBU~26
EBC~6
EZEK AZ ÉRTÉK KÜLÖNBÖZŐ KIHOZATALOK ESETÉN VÁLTOZNAK! MINDEN ESETBE FOKOLJUNK ÉS JEGYEZZÜK FEL AZ ADATOKAT! CSAK LEERJEDT SÖRT PALACKOZZUNK! HA A OG - FG ÉRTÉKEK NEM PONTOSAN UGYANEZEK, NINCS SEMMI PROBLÉMA!