Erjesztés, ha nincs hőmérséklet szabályzód és hűtőd:
18-26 fok 8-12 nap
Kveik esetén:
Próbáld meg 30-40 fok között tartani. Hűtsd le a sörlevedet 40 fokig, add hozzá a kveik élesztőt, 1-2 vastagabb takaróba tekerd be az erjesztődet, majd a lakás egy melegebb részére rakd.
A kveik élesztők rendkívül jól bírják a meleget és nagyon gyorsan erjesztenek.
Erjesztési sebesség különböző hőfokon
40°C fokon tartva 2-3 nap
30°C fokon tartva 3-5 nap
25°C fokon tartva 5-7 nap
Erjesztés, ha van hőmérséklet szabályzód és hűtőd:
Mi szeretjük melegebben erjeszteni a búzákat. (Egy jó terep lehet a kisérletezéshez, ha többször is lefőzöd a recepetet, különböző hőmérsékletvezetéssel és más élesztő mennyiséggel beoltva)
21°C - 1 nap
23-24°C 4-5 nap
(Ezután opcionális Cold Crash 1-5 °C, amit bír a hűtő 1 napig.)
Kveik esetén:
37°C 3-4 nap
Ezután lehűtjük a sört. Opcionális Cold Crash 1-5 °C 1-2nap . Amikor elkezdjük a hűtést mehet bele a hidegkomló ha van a receptben.
Minden esetben célszerű fokolni, cold crasht+palackozást csak leerjedt sör esetén csináljuk!
Palackozás után:
1-3 hét szobahőmérsékleten szénsav képződés ( ennek az idejét nagyban befolyásolja, hogy volt-e cold crash, ha igen több idő kell a kívánt szénsavasság eléréséhez)
Kóstolgassuk sörünket, ha kellően szénsavas akkor minél hamarabb rakjuk őket valami hűvös helyre. Ha nincs a hűtőben hely, akkor pince, kamra, garázs stb... (Ha csak szobahőmérsékleten tudod tárolni, az se katasztrófa :) )
ABV~ 4,9%
OG~ 1.049
FG: T-58: ~1.013
IBU~12
EBC~ 7
EZEK AZ ÉRTÉK KÜLÖNBÖZŐ KIHOZATALOK ESETÉN VÁLTOZNAK! MINDEN ESETBE FOKOLJUNK ÉS JEGYEZZÜK FEL AZ ADATOKAT! CSAK LEERJEDT SÖRT PALACKOZZUNK! HA A OG - FG ÉRTÉKEK NEM PONTOSAN UGYANEZEK, NINCS SEMMI PROBLÉMA!