Viking Malt búza maláta. Egy kiváló minőségű búza maláta, aminek a malátázási folyamata nagyon hasonlít a Pilseni malátáéhoz.Búzasörök alapmalátájaként használható akár 80%-os mértékben is. Malátás,gabonás, jellegzetes fanyar ízt kölcsönöz a sörnek. A viking búza maláta magas enzim tartalommal rendelkezik, de az alfa-amliáz aktivitása alacsony. A többi alap malátához és más búza malátákhoz képest egy kicsivel rosszabb kihozatali tulajdonságokkal rendelkezik. A sörnek nagyon szép halvány/világos színt ad. Habtartás fokozása érdekében kisebb arányban, szinte bármelyik sörhöz használható. A búza malátának nincs külső héj rétege ezért kevesebb tannint,csersavat tartalmaz mint az árpa.A héj réteg hiánya miatt célszerű rizshéjat is használnunk, ha nagyobb mennyiségben van jelen a receptünkben, hogy a szűrés megfelően működjön.
EBC 3-5,5
Lovibond 1,7-2,5
Malt specification
Moisture % max. 6.0
Extract fine % dm min. 82.0
Color °EBC 3.0–5.5
pH 5.7–6.3
Protein % dm max. 13.0
Sol. nitrogen mg/100 g max. 900
Free amino nitrogen mg/l min. 90
Diastaric power WK dm min. 250
Foreign kernels % max. 4
MALT CHARACTER
Wheat malt is made from high-quality wheat varieties suitable for brewing purposes. The malting process does not differ much from pilsner malt production.
The final air-on temperature is normally between 72–80°C. Wheat Malt comes naturally without a husk. The diastatic power of the malt is good, while the alpha-amylase activity level is only modest.
APPLICATIONS
Viking Wheat Malt is used mainly for wheat beers and some other top-fermented beers. Wheat malt is also used for lager beers for flavor enrichment and to improve foam stability.
A typical rate of usage is around 50% of the grist for wheat beers and approximately 20% for premium lagers.
Did you know?
Wheat malt, as opposed to barley malts, has no husk, which usually makes the filtration of wheat beers more difficult. Wheat also has a higher protein content than barley, which actually positively impacts the beer’s head retention.