Brie sajtkultúra 10 l tejhez
A csomag tartalma 10 Liter tejhez elegendő. hűtőgépben tárolva kb. egy évig eltartható.
Felhasználás előtt vegyük ki a hűtőgépből, majd legalább 5 perc melegedés után keverjük össze egy kevés langyos vizzel,
majd beleöntjük, és jól elkeverjük, 10 liter jó minőségű, 32°C-os, hőkezelt kecske, juh vagy tehéntejhez.
Adjunk hozzá kb 1 g vízben felodott kálcium kloridot is.
A tejet jól elkeverjük, majd 30-40 perc pihentetés után keverjünk hozzá, tejoltót is
Kb 45 perc múlva , az alvadékunk, megkeményedik, megszilárdul.
Az alvadékot vágjuk, apró 2, 3 cm-es kockákra, majd 40 perc elteltével szedjük át sajtformákba.
A sajtformákat jól töltsük tele, mert az alvadék, az ülepedés végére, közel harmadára össze esik.
1 óra elteltével, fordítsuk meg először, majd félóránk ismet át kell forgatnunk kb. még hatszor.
24 óra múlva a sajtokat 12-15%- os sófürdőbe tesszük kb. 2 órára, vagy finoman besózzuk. ( ne használjunk jódozott sót.)
Az érlelést 15°C-on legalább, 95 % páratartalom mellett kb. 3 hétig RÁCSON végezzük. NE ÁLLJON NEDVES FELÜLETEN, KÜLÖNBEN NEM TUD A PENÉSZ SZAPORODNI. Naponta 2x kell szellőztetni és egyszer fordítani, a tároló dobozban.
Kb. a hetedik nap jelennek meg a fehér gomba pelyhek a sajtunkon.
Az érlelés alatt , naponta forgassuk meg a sajtokat
Figyeljünk nagyon, a páratartalomra, és a hőfok pontos betartására.
Figyelem!
A camambert külön hűtőszekrényben kell érlelni, vagy tároló dobozban érlelni + fedő + rács, ami alá pici vizet öntünk, a megfelelő páratartalom miatt, különben a penész rátelepszik a többi sajtra is!