Imperial Stoutoknál mindenképp fokolj többször és kövessd az erjedést. Mivel ennek a sörtípusnak hosszú érlelési idő szükséges, mindenképpen már teljesen leerjedt sört rakjunk a palackokba!
Erjesztés, ha nincs hőmérséklet szabályzód és hűtőd:
18-22 fok 12-14 nap (ha picit magasabb nem akkora probléma)
Erjesztés, ha van hőmérséklet szabályzód és hűtőd:
19°C 7-8 nap
22°C 3-4 nap
Minden esetben célszerű fokolni, cold crasht+palackozást csak leerjedt sör esetén csináljuk!
Palackozás után:
2-4 hét szobahőmérsékleten szénsav képződés ( ennek az idejét nagyban befolyásolja, hogy volt-e cold crash, ha igen több idő kell a kívánt szénsavasság eléréséhez)
Kóstolgassuk sörünket, ha kellően szénsavas akkor minél hamarabb rakjuk őket valami hűvös helyre. Ha nincs a hűtőben hely, akkor pince, kamra, garázs stb... (Ha csak szobahőmérsékleten tudod tárolni, az se katasztrófa :) ) Imperial Stoutoknak nagyon jól áll az érlelés! szénsavképződés után tároljuk őket hűvösen és érleljük 3-12 hónap között! Nyilván időközben kóstolni ér sőtt! célszerű is, hogy nyomon tudjuk követni a sörünk fejlődését.
ABV~ 8,9%
OG~ 1.092
FG~1.025
IBU~69
EZEK AZ ÉRTÉK KÜLÖNBÖZŐ KIHOZATALOK ESETÉN VÁLTOZNAK! MINDEN ESETBE FOKOLJUNK ÉS JEGYEZZÜK FEL AZ ADATOKAT! CSAK LEERJEDT SÖRT PALACKOZZUNK! HA A OG - FG ÉRTÉKEK NEM PONTOSAN UGYANEZEK, NINCS SEMMI PROBLÉMA!